Over de SLF

Van Landbouwdagen naar Streekdagen

In de zestiger jaren van de vorige eeuw werden in Almkerk de Streekdagen gehouden. Almkerk stond bekend om zijn Streekdagen en veekeuringen. Deze zijn begin zeventiger jaren opgehouden, maar begin tachtiger jaren kwam toch weer het gevoel naar boven dat er wat agrarisch georganiseerd moest worden in Almkerk. Dit gevoel werd sterker toen de Z.L.M. 100 jaar bestond en later haakte de Soos hierop in om met oude tractoren, trekkertrek, etc. iets te gaan doen.

Toen hebben een aantal heren besloten om Landbouwdagen te gaan organiseren. Hiervoor werd door Huib Verschoor, Job Verschoor, Leen Snoek en Abraham de Jong een stichting opgericht n.l. Stichting Landbouwfestiviteiten Land van Heusden en Altena afgekort S.L.F.

De eerste keer midden in het dorp , daarna op een terrein bij Van Breugel langs de Provinciale weg Noord en later in Almkerk langs de Sportlaan waar nu de sportvelden liggen.

Het programma bestond toen uit trekkertrek en oude tractoren met motoren, agrarische standhouders en een artiest. Het evenement groeide hard en het terrein langs de Sportlaan werd te klein en ook de woningbouw slokte een gedeelte van het terrein op.

 141

In 1991 zijn de Landbouwdagen verhuisd naar het terrein van I. Schouten langs de Almweg.
Na 25 jaar de Streekdagen te hebben georganiseerd op het terrein naast Iveco Schouten verhuisde de organisatie in 2016 het evenement naar Meeuwen.

 

In het begin werd er ieder jaar een thema gekozen. Er was een thema aardappel, suikerbiet, gras, automatisering en maïs. Op het terrein waren proefvelden en men kon demonstraties zien van de oogst. In 1992 is op het land van Verschoor nog een proefveld met maïs, crambe en olievlas ingezaaid met in de maïs het logo van de SLF. Aansluitend is op het terrein nog een seminar gehouden. Jammer dat het dat jaar erg nat was, zodat de oogst van de gewassen niet kon plaatsvinden.

Het aantal activiteiten en toeschouwers namen ieder jaar toe. Omdat de Landbouwdagen toch breder werden ingezet met o.a. trucktrek, paarden, geitenkeuringen etc. is de naam Landbouwdagen in 1991 gewijzigd in Streekdagen. Er werd toen ook besloten om de Streekdagen altijd het eerste weekend in september te houden.

De vrijdagavond werd intussen een avond voor de truckers. Na een moeizame start, waarbij er twijfel was of de truckpulling nog levensvatbaar was, is onze truckpulling uitgegroeid tot een grote truckpullingwedstrijd. Er komen op vrijdagavond duizenden bezoekers uit heel het land naar de truckpulling wedstrijden van de Streekdagen. De vrijdagavond wordt altijd afgesloten met een artiest en daarna gezellig met elkaar wat drinken in de tent.

Verder is er op het terrein een grote diversiteit van activiteiten w.o. een geitenkeuring, vleesveepresentatie, kleinvee, oude ambachten, oude tractoren, hondenshows en kinderattracties.

Door de vele vrijwilligers en agrarische bedrijven die belangeloos hun machines beschikbaar stellen is het mogelijk de Streekdagen te organiseren.

 

Copyright © Streekdagen | Disclaimer | Sitemap | Webdesign Nieuw Ontwerp